ARTIKEL fra UDSTILLING I RAMLØSE SOGNELÆNGENovember 2019

"Det er godt, at GPS er opfundet. Mette Holmberg, Seksager 1, 3250 Gilleleje. Jo den er god, sidevej til en sidevej, til en sidevej, GPS´en fandt det. Der lå det, et kønt sorttjæret hus med hvide vindskeder, så nydeligt, der bor Mette Holmberg og hendes søn. Thomas, Christian og jeg bliver budt velkommen og vist ind i atelieret, et stort lyst rum, og hvor er her dog ryddeligt. Der flyder ingen malertuber klude eller palleter. Kun et maleri står på staffeliet ude ved vinduet og røber, at her bor en kunstner.

Mettes malerier er meget naturalistiske, holdt i en behersket og kunnet farveholdning, og dog fyldte af stemning og sjæl. Man kan ikke undgå at føle slægtskabet til Vilhelm Hammershøj, så stilfærdigt og dog fyldt med stemning. Billederne er udført med en overlegen håndværksmæssig beherskelse. Her må ligge en lang og grundig uddannelse bag. Og det sjove er, at det gør der ikke. Mette gik i den billedskole, som Carsten Andreasen havde startet i Gilleleje. Hun har fulgt et kursus i farvelære, det var det. Resten har hun takket være et stort talent og utvivlsomt en stædig vedholdenhed selv fundet frem til. Som hos Hammershøj er farverne næsten fraværende og dog. ”Jeg benytter to komplementærfarver og alle de nuancer de kan give” siger Mette. Men billederne rummer et underspillet drama, de er ikke et prospekt, de fortæller om et hudløst levet liv med smerte og resignation. Som alle, eller i al fald de fleste børn, tegnede Mette på livet løs, men i hendes hjem lå det ikke i kortene, at et utvivlsomt talent kunne plejes og dyrkes op til at blive et livsværk. Hun skulle have ”en praktisk uddannelse” og det sørgede moren for. Mette blev gift, fik en søn og blev for 10 år siden skilt. Stod nu som alenemor med en dreng, som havde særlige udfordringer, Dette befordrede den tvivl Mettes kunstneriske udvikling. ”Jeg har ofte solgt et billede inden det er færdigt” fortæller Mette. Hun har også været fantasifuld og hittepåsom, i sofaen ligger puder, som er farvetrykte Mettemalerier. Der er postkort, plakater og litografier, som kan erhverves for et mere beskedent beløb end Mettes meget smukke billeder i akryl på lærred.

Som tema i den kommende udstilling i Ramløse Sognelænge har hun valgt fiskerihavnen Gilleleje. Som hun siger, snart er den historie, den sidste kutter er solgt, og kvoterne solgt med til de store skibe, der i fremtiden bedriver fiskeri i de danske og atlantiske farvande. Det går med fiskeriet som det er gået med landbruget, kun stordrift kan løbe rundt. Man kan beklage det, være nostalgisk, græde over de gode gamle dage. Men vende udviklingen kan man ikke. Hvad man imidlertid kan er, at erhverve sig et autentisk maleri af livet i Gilleleje havn, som det endnu udfolder sig. Torsdag den 7.november klokken 19.00, slår vi døren op for fantastisk udstilling med Mette Holmberg. Og så må man ikke glemme at klokken 20 kaster Pastor Porsager sig med sine kapellaner ud i i traditionel og hyggelig Jazz. Sæt allerede nu kryds i kalenderen. For resten. Skulle man få lyst til at smugkikke så er hjemmesiden: www.Artbyholmberg.dk"